Orální mikrobiom může ovlivňovat úbytek kognitivních funkcí a zdraví mozku
Mikrobiální ekosystémy v našich ústech mohou s přibývajícím věkem ovlivňovat kognitivní funkce, protože patogenní bakterie jsou spojovány s poklesem kognitivních funkcí. Výzkumníci zjistili, že prospěšné bakterie, jako jsou Neisseria, jsou spojeny se zlepšením paměti a pozornosti, zatímco škodlivé bakterie, jako Porphyromonas, souvisejí s mírným zhoršením kognitivních funkcí. Tato zjištění naznačují, že strava, zejména potraviny bohaté na dusičnany, by mohla podporovat prospěšné bakterie a podporovat zdraví mozku. Další výzkum může odhalit, jak by zásahy do ústní dutiny mohly pomoci oddálit pokles kognitivních funkcí a snížit riziko demence nebo Alzheimerovy choroby.
Klíčová fakta studie:
- Mikrobiální spojení: Prospěšné bakterie v dutině ústní, jako například Neisseria, podporují kognitivní funkce, zatímco škodlivé bakterie, jako například Porphyromonas, předpovídají pokles kognitivních funkcí.
- Vliv stravy: Strava bohatá na dusičnany podporuje výskyt prospěšných ústních bakterií, které jsou spojeny s lepšími kognitivními výsledky
- Souvislost s APOE4: Specifické škodlivé bakterie (Prevotella intermedia) jsou spojeny s alelou APOE4, jež je známým rizikovým faktorem Alzheimerovy choroby.
Zdroj: PNAS Nexus
Podle studie mohou mikrobiální ekosystémy v našich ústech s přibývajícím věkem ovlivňovat naše kognitivní funkce. Intervence, jako jsou prebiotika, včetně potravin bohatých na dusičnany (především zelenina), mají potenciál oddálit pokles kognitivních funkcí.
Přibližně 15 % starších dospělých má mírnou kognitivní poruchu, která je největším rizikovým faktorem pro rozvoj demence nebo Alzheimerovy choroby. Je známa souvislost mezi paradentózou - onemocněním dásní a zhoršením kognitivních funkcí.
Vědci zjistili dvě možné souvislosti mezi ústy a mozkem: patogenní ústní bakterie by se mohly dostat do krevního oběhu a přesunout se do mozku, nebo by tyto bakterie mohly vytlačit bakterie redukující dusičnany, jež pomáhají vytvářet oxid dusnatý, který mozek potřebuje pro synaptickou plasticitu a dlouhodobou potenciaci.
Anni Vanhatalo a její kolegové analyzovali ústní mikrobiom 115 účastníků, z nichž 55 mělo mírnou kognitivní poruchu. Někteří účastníci měli alelu apolipoproteinu E4 (APOE4), která zvyšuje riziko poklesu kognitivních funkcí a Alzheimerovy choroby.
Vysoký počet bakterií rodu Neisseria byl spojen s lepšími výkonnými funkcemi a vizuální pozorností ve skupině s mírnou kognitivní poruchou. U zdravých účastníků koreloval rod Neisseria s pracovní pamětí.
Vysoká četnost bakterií rodu Porphyromonas předpovídala stav mírné kognitivní poruchy, zatímco Prevotella intermedia předpovídala stav nositele APOE4.
Podle autorů může strava ovlivňovat ústní mikrobiom a strava bohatá na dusičnany (jako je především středomořská strava), podporuje bakterie spojené s dobrými kognitivními výsledky.
Zdroj článku: Oral Microbiome May Influence Cognitive Decline and Brain Health
Celá studie zde: Oral microbiome and nitric oxide biomarkers in older people with mild cognitive impairment and APOE4 genotype
Překlad: Centrum Oberonic
M.V.
Analyzuje mnoho tělesných systémů a paramentů organismu, mimo jiné i aktivitu bloudivého nervu.